Ga direct naar het artikel
30 januari 2020

ZLB lanceert ‘Ontdek de e-car’

Tijdens de InterClassics Maastricht vond de kick-off plaats van het project ‘Ontdek de e-car’. Een gepast moment om een volgende stap richting toekomst te maken. Het nieuwe initiatief van Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB) laat 500 forenzen kennismaken met alle ins- en outs van elektrisch rijden. Directeur Louis Prompers: “Goed dat de belangstelling bij werkgevers groot is en de markt erop aanhaakt. We staan immers voor een giga transitieproces om bij te dragen aan de verduurzaming van het autopark voor vermindering van CO2-uitstoot en betere luchtkwaliteit.”

De werkgevers WML, Servatius Wonen en Vastgoed, Maastricht UMC+, Gemeente Landgraaf, Brightlands Chemelot Campus, DSM, Gemeente Sittard-Geleen, MECC, L1, Openbaar Ministerie, Politie Limburg, Rechtbank Limburg, VOC Maastricht, UM, Zuyderland, Zuyd Hogeschool en Woonpunt hebben reeds aangegeven mee te gaan doen. 

Twee weken uitproberen

Ron Bissels, projectleider ‘Ontdek de e-car’: “Wij hebben bewust gekozen voor een probeerervaring van twee weken. Want kiezen voor elektrisch rijden doe je niet na een enkel testrondje bij de autodealer op een zaterdagmiddag. Wij vinden dat je pas écht weet wat erbij komt kijken na zo`n twee weken zelf ervaren. Sta maar eens met de zweetdruppeltjes op je rug bij een laadpaal die eerste keer. Hoe werkt dat precies? Hoe lang duurt het laden eigenlijk? Probeer welke locaties voor jou handig zijn om te laden. Na twee weken ondervind je pas hoe je elektrisch rijden in je dagelijkse routine kunt inpassen en merk je dat het eigenlijk vanzelf gaat.”

‘Ontdek de e-car’ is opgezet met het platform Goodmoovs en de dealerbedrijven JanssenKerres en Keram. Samen zorgen zij dat er een online platform en 30 moderne elektrische auto’s klaarstaan. Deelnemers kunnen op basis van beschikbaarheid kiezen uit een BMW-i3, Renault Zoé, Nissan Leaf of Mini Electric.   

GoodMoovs heeft als doel mensen niet alleen elektrisch te laten rijden, maar ook om hen te stimuleren gebruik te maken van deelauto`s en deelfietsen. Edward Bongers: “In ontdek de e-car stimuleren we mensen om de overstap te maken naar elektrisch rijden of een elektrische auto te gaan delen. Elektrisch rijden en delen gaan namelijk heel goed samen, omdat er vrijwel geen onderhoud is aan elektrische auto`s en de energiekosten laag zijn. Extra kilometers zijn dus vrijwel gratis bij elektrische auto`s. Delen zorgt voor extra kilometers en daarmee voor inkomsten voor de hoofdgebruiker van de elektrische auto. Een elektrische auto lijkt misschien duur, maar wanneer deze intensief gebruikt wordt, zijn de kosten per kilometer veel lager dan bij brandstofauto`s. Bovendien is het veel duurzamer om elektrisch te rijden.”

Natuurlijke weerstand

Dealers doen mee omdat ze zien dat de markt voor elektrische voertuigen zich snel ontwikkelt. “Wij zien het als een kans voor onze automerken maar zeker ook voor het milieu”, aldus Rick Cremers, mobiliteitsadviseur bij Keram. “Wij merken dat er voor de meeste kopers nog altijd een drempel is om zelf elektrisch te gaan rijden. Elke verandering roept een natuurlijke weerstand op, ontdek de e-car is erop gericht drempels weg te nemen. Mensen die eenmaal elektrisch hebben gereden zijn vrijwel altijd enthousiast maar een positieve eerste ervaring is daarvoor essentieel.”

Groepsfoto Werkgevers Ontdek De E Car
Elektrische Auto BMW I3 Verkleind
Ontdek de e-car

Kijk voor meer informatie over het product Ontdek de e-car op de website. 

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief