Ga direct naar het artikel
19 september 2019

Elke Beweging Telt: Geef je banden lucht!

Deze zomer tellen we samen mee voor minder CO2 en een goed bereikbare stad. Ook de juiste bandenspanning telt mee. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, stoot je minder CO2 uit en bespaar je kosten. Zuid-Limburg Bereikbaar helpt automobilisten met concrete tips op weg om zo milieuvriendelijk mogelijk te rijden.

Aan de slag

Samen met bijvoorbeeld Stichting Band op Spanning voorzien we sinds november 2018 op verschillende locaties in Zuid-Limburg de banden van auto's van extra lucht. Het team van Band op spanning gebruikt een mobiele slimme bandenpomp om de banden van auto’s gratis op spanning te brengen. Het team kwam in actie in de parkeergarage van het MECC tijdens evenementen en op de parkeerterreinen van verschillende bij Zuid-Limburg Bereikbaar aangesloten werkgevers. Ook geparkeerde auto’s bij P+R Maastricht Noord zijn al meerdere keren voorzien van gratis lucht. Keer op keer blijkt dat ruim 60% van de gecontroleerde auto’s met onderspanning rijdt.

Geen algemene kennis

Dus eigenlijk rijden we best onveilig, zijn we een dief van onze eigen beurs en doen we het milieu onnodig te kort als onze banden niet op spanning zijn. Waarom laten we deze kans dan met zijn allen nog massaal links liggen? Laurens Drogendijk, directeur van de landelijke stichting Band op Spanning: “Omdat het nog geen algemene kennis is. En als je er op wilt letten, dan is het nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. Je moet weten wat het advies is voor het merk en type auto dat je rijdt. Je moet er rekening mee houden of je de spanning meet terwijl je banden koud zijn of dat je al langer hebt gereden. Bij warme banden neemt namelijk de druk toe. En dan moet je de adviesspanning weer bijstellen.”

Ambitie

Zuid-Limburg Bereikbaar overlegt momenteel met gemeente Maastricht over de mogelijkheden om een slimme bandenpomp op P+R Maastricht Noord te plaatsen.  De slimme bandenpomp is voorzien van een groot touchscreen met heldere instructies. Je voert je eigen kenteken in en je krijgt de juiste info behorend bij de auto die je rijdt en de bandenspanning van dat moment. Tijdens het pompen staat op het touchscreen wat er gebeurt. Je krijgt ook een waarschuwing als je een lekke band hebt, of als je de pompstok niet juist op het ventiel drukt. Je ziet meteen wat de resultaten zijn en wat je bespaard hebt. Pomp je de banden van je auto met de Slimme Bandenpomp op, dan is dat eens per drie maanden voldoende.

Waarom staat de slimme bandenpomp niet bij ieder tankstation? 

Laurens Drogendijk: “Tja, pompstationhouders hebben er blijkbaar helaas geen belang bij dat we zuiniger rijden. Automobilisten betalen voor de benzine of diesel én voor het zelf controleren van de bandenspanning. Jammer. En niet meer van deze tijd. Door milieubewust te rijden kunnen we iets doen aan CO2-uitstoot en doordat banden minder slijten dragen we ook minder bij aan fijnstof in de lucht."

Lees meer over de actie Band op Spanning.

Op de hoogte blijven?
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief